Cursuri Linux, Essentials, Advanced, Scripting. Cursuri Linux acreditate, online sau în sală, în Timișoara, Cluj, București sau în orice oraș.

Întrebări Linux (Examen)

  1. Configurație de rețea – conexiune suplimentară pe aceeași interfață de rețea – ip, gateway, netmask, nameserver.
  2. Configurați ‘hostname’ pe  mașină la: server.net.example.com.
  3. Să se creeze un grup nou.
  4. Să se seteze grup proprietar pe director.
  5. Să se adauge surse repo din fișiere locale sau din alte adrese web (pentru RHEL: BaseOS și AppStream).
  6. Să se creeze utilizatori noi cu diferite configurații: să facă parte dintr-un grup adițional, fără login shell, uid personalizat, etc.
  7. Să se creeze un director partajat unde doar membrii grupului proprietar au voie să creeze și să șteargă fișiere și directoare; toate directoarele și fișierele create noi vor moșteni groupul proprietar de la directorul partajat.
  8. Configurați o adresă de ntp sync (chronyd).
  9. Configurați politicile SELINUX pentru porturi și fișiere – exercițiu de troubleshooting: serverul web este instalat și configurat să pornească automat, dar portul a fost reconfigurat și acum serverul web utilizează portul 82. În mod normal request-ul: curl “http://link.com/materlials/file1” returnează “Hello World!”, dar acum serverul nu mai răspunde. Serverul trebuie să fie funcțional din nou.
  10. Să se găsească toate fișierele care au proprietar utilizatorul ‘mark’ și să se copiezec în /root/found.
  11. Să se caute în fișierul /etc/etc/dict/words liniile care conțin cuvântul ‘blablabla’ și copiați toate aceste cuvinte exact așa cum au fost găsite fără linii goale în fișierul /root/words.txt.
  12. Creați o arhivă cu numele data.tar.bz2 care va conține tot directorul /run/local.
  13. Să se creeze de către un user nou creat, o imagine podman nouă pornind de la un container file dat.
  14. Pornind de la cerința anterioară să se creeze un container numit ‘ascii2pdf’ care va rula în mod rootless și va avea două directoare montate local, acest container va porni automat la reboot.
  15. Ce trebuie făcut pentru ca toate fișierele noi pe care utilizatorul ‘maria’ le va crea să aibă drepturi doar de read și write, iar directoarele drepturi de read, write și execute.
  16. Recuperați parola root (folosind ambele metode: rd.break și init=/bin/bash).
  17. LVM-ului cu numele ‘lvm1’ trebuie să i se aplice o redimensionare cu +250M fără să se afecteze sistemul de fișiere.
  18. Să se creeze o partiție ‘swap’ care se va monta automat la reboot.
  19. Având disk-ul cu /dev/vdb, să se urmeze toți pașii necesari pentru a crea un vgroup cu un physical extend de 8M si un LVM de 100 de extends.  După creare lvm-ul trebuie formatat vfat și trebuie să fie montat automat la reboot în directorul /mnt/lvm.
  20. Având fișierul nfs: server.net.example.com:/reusers, folosind autofs să se monteze automat în calea /reusers, să se mapeze și să se facă automount pe directorul fiecărui utilizator existent (utilizatorul ‘anna’ va avea montat automat fișierul /reusers/anna). Toți utilizatorii vor avea drepturi de read și write pe director.
  21. Să se găsească toate fișierele care au proprietar utilizatorul ‘sarah’ și să se copieze în /root/foundfiles.
  22. Cătați în fișierul /etc/etc/dict/words liniile care conțin cuvântul ‘ich’ și copiați toate aceste cuvinte exact așa cum au fost găsite fără linii goale în fișierul /root/words.txt.
  23. Toți utilizatorii noi care se vor crea să aibă opțiunea de expirare a parolei în 20 de zile.
  24. Să se creeze un mount automat pentru utilizatorul ‘remoteuser’ din nfs server14:/mnt, calea finală fiind /mnt/remoteuser.